Goddelijk Chinees eten. Gewoon in Rotterdam

sichuan-cuisine-7In een vorig leven studeerde ik Chinees. Vijf jaar lang stampte ik karakters en stotterde ik vreemde tonen. Jammer dat er niemand zat te wachten op een afgestudeerde sinoloog met journalistieke papieren. En dat ik niet zat te wachten op een baan als vertaler of juf. Einde China-carrière, begin schrijversleven.

Toch heb ik nooit spijt gehad van mijn studiekeuze. Vooral omdat ik tijdens die studie een dikke beurs kreeg om Mandarijn te gaan oefenen in Beijing .
Het was een topjaar. In meerdere opzichten.
Het was ook het jaar waarin ik 8 kilo aankwam. En zelfs mijn dunste studievriendin een buikje kreeg. Chinees eten, écht Chinees eten, is namelijk goddelijk.

Ik ging daarna dan ook jaarlijks terug naar China. Met name om te eten.
Maar nu ik moeder ben, vind ik 8 uur vliegen en honderden euro’s neertellen om zielsgelukkig aan de diarree te gaan (want dat krijg je er wel gratis bij), niet echt van het allergrootste belang. Geen eettripje naar China voor mij dus. Tot mijn grote verdriet.

Wist ik veel dat je helemaal niet zo ver hoeft te reizen om je smaakpapillen te verwennen met bergen knoflook en pepers? Met 40 minuten treinen sta ik in Rotterdam. En daar zit San San. Authentiek Sichuan Restaurant.

Gisteren ging ik er voor het eerst eten. Met mijn China-studievrienden. We bestelden ieders favoriete gerecht uit de tijd dat we nog samen in Beijing studeerden. En we waren bijna in tranen van vreugde (en de pepers) toe we die gerechten proefden.
Natuurlijk had ik wel vaker lekker Chinees gegeten in Nederland. Maar nooit kwam het in de buurt van de smaaksensatie zoals ik die ken uit China. De smaaksensatie die je elke dag wilt beleven. Ook al kom je er 8 kilo van aan.

Maar bij San San bleven we eten. We bestelden droge boontjes en zure, hete aardappelsliertjes, gong bao kip en met knoflook overgoten rundvlees in olie, inktvis en tofu. En we bestelden nog eens.

We lepelden kilo’s godenvoer naar binnen. En proefden een jaar aan herinneringen.

We keken naar de berg gedroogde chilipepers die overbleef nadat we alle schalen leeg hadden geschraapt en grepen naar onze veel te volle magen. En we besloten: volgende maand weer.

 

 

 

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>