Help, mijn vriend heeft een hobby

MagicIn een relatie kan het handig zijn om een aantal gezamenlijke interesses te hebben. Met een gezamenlijk passie voor wijn en kaas, muziek, cabaret, reizen (en een kind) kun je met gemak 15 jaar doorkomen.
Het accepteren van niet-gezamenlijke hobby’s van de ander is óók een van de geheimen van een goede relatie. En daar ligt voor mij de uitdaging.

Nu ken ik mijn vriend dus al 15 jaar en weet ik dat hij een voorliefde heeft voor gamenachten in een stinkende mancave en lelijke series kijken. Niet sexy, maar binnen de grenzen van normaal mannelijk gedrag en dus acceptabel. De hobby die mijn vriend de laatste jaren weer heeft opgepikt (aangewakkerd door fanatiekelingen op zijn werk) is echter zo a-sexy en onbegrijpelijk, dat ik me niet kan voorstellen waarom je daar je vrije avonden mee wilt vullen.

Het gaat om Magic: The Gathering. Een kaartspel voor volwassenen, waarbij lelijke monsters andere, nog lelijkere monsters ‘damage doen’ met ‘mana’. Ofzoiets. Wat ik wel weet, is dat mensen even verschrikt opkijken als ik vertel dat mijn vriend een avondje ‘Magiccen’ is of nieuwe kaartjes heeft besteld. “Oei“, riep mijn zus laatst. “Ik herinner me nog al te goed de jongens die dat kwamen kopen bij de speelgoedwinkel waar ik werkte.” En “Oei”, zei een vriend. “Ik weet nog precies welke jongens dit spel speelden op de middelbare school.”

Mijn vriend blijkt dus geen coole, mannelijke hobby te hebben, maar een nerdenhobby, waar hij op gezette tijden helemaal in opgaat. Zo kan hij op zaterdagavond uren bezig zijn met de afzichtelijke kaartjes: hij ordent ze in raadselachtige groepjes en bergt ze op in speciale mapjes en doosjes. Ik vrees zelfs dat hij ze af en toe liefdevol aait.
Dat, in combinatie met de onbegrijpelijke conversaties die hij over de kaartjes voert met zijn broertje, maken dat ik deze hobby totaal niet kan volgen.

Vandaar dat mijn vriend bij mij soms stuit op onbegrip als hij op vrijdagavond weer eens op zijn werk blijft hangen om de nerd uit te hangen. Of dat hij een diepe zucht kan verwachten wanneer ik hem ‘s avonds laat weer aantref aan de keukentafel, turend naar zijn kaartjes. Maar één nerdenhobby maakt je nog geen nerd, denk ik maar. Het maakt je hooguit wat minder sexy. Vrouwen wiens partners Star Wars-poppetjes sparen of modeltreintjes rijden, zullen dat gevoel (of die stille hoop) herkennen.

In naam van onze goede relatie laat ik hem dus maar hobbyen. Het heel immers heel gezond om los van elkaar wat hobby’s te ontwikkelen of onderhouden. Kijkt vriendlief verliefd naar de monsters, dan heb ik ook wat tijd voor mezelf.

Kan ik eindelijk seizoen 2 van Pretty Little Liars kijken. Of beginnen met het haken van die kikker die ik zo leuk vind.

 

 

 

 

One comment

  1. Pingback: Hoe ik een (af)haker werd | Huisje zoontje feestje

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>