Leestip: Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?

chardonnay-3001Er bestaat in mijn ogen maar één ding dat nog verslavender is dan Funda: de voornamenlijst van het SVB. Toen ik me voor het eerst urenlang vergaapte aan pareltjes van namen als Ricardoboy, Woest, Jupiler en Swellie-Melien was ik nog niet zwanger. Maar mijn obsessie liep helemaal de spuigaten uit toen ik twee jaar geleden zelf aan de bak moest met het bedenken van een naam. Een tijdje leefde ik en mijn verstoorde hormoonhuishouding in een soort Twilight Zone waarin de vriendenkring van mijn zoon later zou bestaan uit Ebenezer-Ansley, LeCurWarren en natuurlijk buurjongen Blaas. Ik was naamverslaafd. En schreef er een blog over op Ouders Onderling.

Gelukkig zijn er meer mensen die een buitenproportionele interesse hebben voor vreemde namen. Maarten van der Meer bijvoorbeeld. Op www.vernoeming.nl schrijft hij over bijzondere namen en tot mijn grote vreugd heeft hij zijn bevindingen nu ook gebundeld in een boek. Vorige week kreeg ik het boek cadeau. Twee dagen en veel gegrinnik later had ik het uit.

Van der Meers boek gaat over een notaris die Johnny Boy heet (echt, ik zou m inhuren om al mijn aktes te ondertekenen!!), over de naam Adolf, over Chardonnay en over Yoornaw van Wanrooy. Er ging een wereld voor me open, op voornamengebied. En dat wil wat zeggen. Heerlijk boek, vol weetjes (uit bronnen die eeuwen teruggaan) en bizarre vernoemingen. Perfect Kerstcadeau of klein presentjes voor jezelf.

Ga ik nu weer verder met dagen tellen tot het overzicht van 2014 duidelijk maakt welke bizarre namen mensen hun kinderen dit jaar hebben gegeven. Ik hoop nog altijd van harte op een broertje of zusje voor Bliskem, Divainchéliënne, RollinNHCy, Barteljaap en O’.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>