Te koop: thuis

Te koopEn ineens lopen er vreemde mensen door mijn slaapkamer. Vreemde voeten vinden hun weg op mijn trap. Vreemde ogen bekijken mijn boeken in mijn kast.

Dat was ook de bedoeling. Je zet niet voor niets je huis op Funda. Maar toch: het voelt raar.

Ik weet nog goed dat vriendlief en ik zelf voor het eerst ons huis binnen stapte. 5,5 jaar geleden pas. Net 26 waren we. Tweeverdieners met vaste contracten en zonder dringend aanwezige kinderwens. Perfecte kandidaten voor dit eeuwenoude arbeidershuisje aan de rand van het centrum. We werden meteen verliefd op de hoge plafonds, de mooie lijsten om de ramen en de afstand tot de stad. We wilden dit huis kopen. Meteen. En dat deden we. Wisten wij veel van die crisis en die veranderende prioriteiten met kind?

Ruim 5 jaar lang was het vervolgens ons huis. Ons huis, waar we thuiskwamen na lange, verre reizen. Waar we vierden dat we 27, 28, 29, 30 en 31 jaar werden. Waar we met de grootste precisie een kamertje inrichtten voor zoonlief. Waar we eindelijk aan het leven met zoonlief konden beginnen. Waar mensen logeerden op lekke luchtbedden in de woonkamer. Waar we urenlang borrelden met de buren. Waar vele planten een snelle dood vonden. Waar ik heerlijk wegbakte in een opblaasbadje in de achtertuin. Waar we heel hard hebben gelachen en waar ik heel veel kraamtranen heb lopen plengen.

Dat huis wordt nu beoordeeld op isolatie. Grootte. Prijs. Bereikbaarheid. Door mensen die te maken hebben met strengere banken en iets meer inzicht dan wij hadden, vijf jaar geleden. Ik hoop dat er snel iemand bij zit die net zo verliefd wordt op het kleine paleis en die het stokje, dat al ruim honderd jaar rondgaat, overneemt als nieuwe bewoner. Dan kunnen wij op zoek naar een nieuw thuis, met meer ruimte en meer groen.

Waar we een klein beetje liefdesverdriet kunnen gaan verwerken. Want zo’n Eerste Kalver…koopwoning, die vergeet je nooit.

 

 

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>