10 redenen om als zzp’er een werkplek te zoeken

werkplekIk begin bijna aan mijn vijfde jaar als zzp’er. Dat betekent dat ik al bijna vijf jaar lang kan werken in mijn pyjama en tussen de bedrijven door de stad in kan fietsen om eens uitgebreid te shoppen. Als ik zou willen. Vier jaar lang heb ik gewerkt vanachter de keukentafel. Leuk, maar het werken vanuit je eigen huis gaat vaak gepaard met eenzame dagen achter de laptop, omringd door bergen rotzooi en constante afleiding, zoals daar is: de volle vaatwasser. Daarom heb ik sinds begin dit jaar een heuse werkplek. Die deel ik met andere eenzame zielen en creatieve nomaden. De bom, als je het mij vraagt. En wel om de volgende redenen:

1. Je hebt (een soort van) collega’s
Voor sommige mensen juist de reden om thuis te blijven. Maar zolang je niet gedwongen hoeft samen te werken, zijn andere zzp’ers om je heen meestal gezellig, inspirerend en motiverend. Bovendien heb je mensen om mee te lunchen, te sparren en, belangrijker, te borrelen. Zo voel je je toch nog een beetje onderdeel van iets groters dan de firma Ikke.

2. Je eigen voedselvoorraad is niet binnen handbereik
Dat scheelt zeker drie handen kruidnoten per dag. En een kilo gewichtstoename per maand.

3. Je ziet de bende die ‘thuis’ heet niet
Vieze ontbijtborden, een volle wasmand, smerige ramen: je ziet het niet als je een kilometer verderop zit te tikken. En dat is zo rustgevend. Tot je ‘s avonds weer binnenstapt.

4. Je hoeft geen postkantoor te spelen
Mijn keukentafel was niet alleen mijn eigen kantoortje, het vormde ook een postsorteercentrum voor de hele buurt. Al die hardwerkende buren van mij zaten in de baas z’n tijd Zalando af te struinen en ik kon die pakketjes vervolgens in ontvangst nemen. De postbode zal me missen. Maar ik hem absoluut niet.

5. Je hebt een plek om je spullen uit te stallen
Een printer, vijf perforators, administratiemappen, bergen tijdschriften: zoek er maar eens een plekje voor in je bomvolle huis van 80 vierkante meter. Op je eigen werkplek kun je lekker kantoortje spelen. Met permanent markers en een jaarvoorraad nietjes.

6. Je gaat aan het werk
Toegegeven: Funda en Facebook blijven belangrijke afleiders. Maar je hebt geen tv in de buurt, geen bad dat lonkt en je gaat geen lange telefoongesprekken voeren met je zus/moeder. Dat zet automatisch aan tot werken.

7. Er is altijd iemand om je heen die verstand heeft. Van iets
Klapt je internet eruit, is je band lek, heb je financieel advies nodig of wil je weten waarom de belastingdienst het op jou gemunt heeft, dan is er op je werkplek altijd wel iemand in de buurt die daar kennis of een mening over heeft. Leerzaam en verfrissend.

8. Je moet je normaal aankleden
Tenminste: als je een beetje de voordelen van punt 1 wilt meekrijgen. Een leuk jurkje aantrekken, haren föhnen, make-uppen en vervolgens uren in je eentje naar een scherm gaan staren, vind ik nogal zonde van de moeite. Maar als je WEL de deur uit moet om te gaan werken, heb je een extra reden om leuke kleding te kopen. Fijne bijkomstigheid is trouwens dat zo’n leuk jurkje na een dagje op je werkplek niet direct in de was hoeft. Dat komt pas als je weer een uurtje thuis met je peuter in de weer bent geweest.

9. Je kunt weer genieten van thuiswerken
Thuiswerken is ‘het nieuwe werken’. Voor mensen die in loondienst zijn. Die vinden het vaak lekker om eens een hele dag geen collega’s zien, maar wel handenvol pepernoten te eten, tussendoor een wasje te draaien, te kletsen met de postbode, niet het kantoorgevoel te ervaren, in hun pyjama te blijven hangen en zich lekker te laten afleiden door bad en tv. Nu het niet meer vanzelfsprekend is, kan ik daar ook weer van genieten. Zo af en toe.

10. Je kunt zeggen: ik ga naar mijn werk
En dat klinkt gewoon net iets serieuzer dan elke dag roepen: ik ga hier in huis nog een uur of zes aan de keukentafel hangen, met mijn sloffen aan en de gordijnen dicht.

(PS: Overtuigd? En zoek je nog een werkplek? Je kunt zomaar naast me komen zitten op de Schaverijstraat in Utrecht!)

 

 

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>